• Blogger Template Preview
  • Blogger Template Preview
  • Blogger Template Preview

ป้ายกำกับ: , ,

Wat Phra Dhammakaya : CENTRE MONDIAL DE LA PROPAGATION DHAMMAKAYA


Wat* Phra Dhammakaya est la création du digne disciple de Luangpu, Khun Yai * Chand
Khonnokyoong, qui a été désigné par Luangpu comme celui qui réalisera sa mission dans le futur.
Le temple est situé sur 1 000 acres de terre dans la Province de Pathum Thani, à seize kilomètres de l'aéroport International de Bangkok (Don Muang). Wat Phra Dhammakaya a été officiellement créé le 20 février 1970, jour de Magha Puja. La caractéristique principale de Wat Phra Dhammakaya est le sanctuaire en forme de coupole monumental appelé « Maha Dhammakaya Cetiya » où 1 000 000 images de Bouddha sont inscrites — 300 000 à l’extérieur du dôme et 700 000 à l'intérieur. Les enceintes qui entourent le Cetiya* sont le lieu de rassemblement pour les bouddhistes du monde entier. Plus d’un million de bouddhistes se rassemblent à la Cetiya pendant les manifestations bouddhistes importantes. La devise du Wat Phra Dhammakaya est : « Construire le temple afin d’être un temple noble ; éduquer les moines pour qu’ils soient de vrais moines ; et faire des gens des personnes vertueuses ".


Le temple a eu un début incroyable, digne de l'histoire d'un conte de fées. Il a été lancé avec seulement 3200 bahts (160 USD en 1970) avec les propres économies de Khun Yai Chand et a grandi à une échelle imparable pour devenir le plus grand temple bouddhiste au monde avec plus de cent soixante centres dans trente-trois pays, et il continue de s’agrandir.


Après le décès de Luangpu, Khun Yai Chand a continué la propagation de la connaissance du Dhammakaya, identique à ce que Luangpu avait ordonné. Son enseignement de la méditation de Dhammakaya est devenu si populaire que le nombre d'étudiants a constamment dépassé les espaces disponibles à Wat Paknam. Parmi les élèves de Khun Yai étaient deux jeunes hommes prometteurs, Chaiyaboon Suddhipol et Padej Pongsawat, qui sont devenus plus tard Luangpor Dhammajayo et Luangpor Dattajeevo, respectivement abbé et vice abbé du Wat Phra Dhammakaya. Tous deux sont la force motrice derrière le succès incroyable de Wat Phra Dhammakaya. L’abbé Luangpor Dhammajayo a consacré toute sa vie à propager le bouddhisme et l'enseignement de la connaissance de Dhammakaya au monde, remplissant les missions de Luangpu Wat Paknam et Khun Yai Chand Khonnokyoong, son professeur. Ses étudiants ont maintenant dépassé le million.


Au cours des quarante-six années sous la direction de Luang Por, le monde a assisté à
certaines des réalisations les plus stupéfiantes, que quiconque ne peut parvenir en
une seule vie. Il y a plus d'une centaine de projets que Luang Por a initié et
ayant donné lieu à une réalisation. Voici quelques exemples :

• Établir des centres de Dhammakaya dans le monde entier. Depuis 2013, quatre-vingts
centres internationaux ont été établis dans trente pays.


• Initier des programmes de Messes d’ordination pour les moines et novices. À ce jour, des centaines des milliers d'hommes ont ordonné en Thaïlande et à l'étranger.


• Inculquer dans l'esprit des gens l'importance de la générosité, la morale et la
culture mentale. Plus de gens sont maintenant conscients de l'importance de la vertu et du mérite qu’auparavant dans l'histoire moderne.


• Établir des retraites de méditation « de la voie du milieu » pour les orateurs étrangers. Des milliers de personnes provenant du monde entier y ont participé.


• Organiser annuellement des concours de Quiz Dhamma destinés à rehausser la norme morale des enfants. Plus de 5 millions de jeunes gens participent à ce programme chaque année. Offrir des programmes de formation éthique et devoirs civiques pour enseignants, étudiants, fonctionnaires, hommes et femmes à travers la Thaïlande. Des millions participent à ces programmes chaque année.

• Lancer des programmes télévisés « Rêve Intérieur Élementaire » visant à enseigner la morale et la loi de Kamma au public. Ces programmes sont devenus quelques-uns des plus populaires de Dhamma dans le monde, regardés par des millions chaque jour.


• Les campagnes de Luang Por pour les réformes sociales ont motivé des milliers de personnes de renoncer à fumer, boire, jeux de hasard et autres formes de vice. Certaines usines productrices de boissons alcoolisées en Thaïlande arrêtent volontairement leurs activités pour montrer le soutien envers cette cause. Plusieurs bars, boîtes de nuit, maisons closes et maisons de jeu ont fermé volontairement leurs opérations. De nombreux restaurants et magasins ont décidé de cesser de vendre des alcools et cigarettes. Le succès de ses campagnes ont donné à Luang Por un prix prestigieux de l’Organisation mondiale de la santé
des Nations Unies.



• Lancer à l'échelle nationale l’aumône en offrant à 2 millions de moines dans toute la Thaïlande. Les recettes sont utilisées pour soulager la souffrance des moines, des enseignants, des étudiants, des citoyens et les policiers qui souffrent de difficultés causées par l'insurrection islamiste dans le sud de la Thaïlande. À partir de 2013, plus de 4 300 tonnes de vivres et de fournitures ont été données pour cette cause, aussi bien en ce qui concerne les victimes des inondations et autres catastrophes naturelles en Thaïlande, le Myanmar, au Japon et aux États-Unis.



• En collaboration avec, et en soutenant des organisations bouddhistes dans le monde entier. Facilité l’ordination et les programmes de formation pour les moines et novices au Népal, Indonésie, Bangladesh, Sri Lanka et en Australie. 222 statues de Bouddha ont été offertes au Sri Lanka en 2008 et 250 au Bangladesh en 2010.
Le succès de Luang Por à ces programmes lui ont valu de nombreux prix prestigieux d'organisations dans le monde entier. Wat Phra Dhammakaya est reconnu par les Nations Unies comme un membre de l'ONG (organisation non gouvernementale) et occupe un siège à l'ONU.
Contrairement à de nombreux dirigeants du monde qui conquiert des milliers et des millions par le biais de batailles, Luang Por Dhammajayo conquiert les cœurs et les esprits de millions par le biais de Dhamma et la pratique de bonnes actions. Nous espérons, qu’un jour, sa vision de la paix mondiale par le biais de la paix intérieure soit embrassée par tous.

Glossaire
* Wat : Mot thaï pour un temple bouddhiste.
* Dhammakaya : Corps des lumières
* Cediya signifie « rappel » ou « monuments » (Sanskrit caitya), sont des objets et des lieux utilisés par les bouddhistes de Theravada pour se rappeler du Bouddha Gautama.
* La méditation Dhammakaya est une technique de méditation profonde enseignée par Luang pu Wat Paknam. Khun Yai a perpétué la tradition de méditation Dhammakaya et transmise à son élève, Luang Por Dhammajayo, actuel abbé du Temple Dhammakaya.

* Khun Yai : un mot thaï signifiant littérairement « grand-mère ». C'est une façon affectueuse et respectueuse d'aborder une femme d’un certain âge dans la culture thaïlandaise.
read more "CENTRE MONDIAL DE LA PROPAGATION DHAMMAKAYA (French)"

ป้ายกำกับ: ,

Vat Pra Tamakay : THAMAKAY YAYILIMININ DÜNYA MERKEZİ


Vat Pra Tamakay, Luongpo’nun önde gelen ve misyonunu geleceğe taşımakla görevlendirilen öğrencisi, Kun Yay Çan Kunokyun’un fikriydi, ve
Patumtani bölgesinde 1000 İngiliz dönümlük arazi üzerinde, Bangkok Uluslararası Don Muang Havalimanı’ndan 10 mil mesafade bulunuyor. Vat Pra Tamakay’ın resmen 20 Şubat 1970, yani Magha Puja gününde kurulmuştur. Vat Pra Tamakay’ın ana özelliği, devasa kubbe şeklindeki “Maha Tamakaya Cetiya” adında bilinen, 1.000.000 Buda resminin saklandığı kutsal mabettir — 300.000 kubbenin dışı, 700.000 içerisinde. Cetiya’nın çevresinde bulunan yerleşme alanı tüm dünyadan gelen Budistlerin toplanma alanıdır. Önemli Budist bayramlarda, bir milyondan fazla Budist Cetiya’da toplanıyor. Vat Pra Tamakay’ın sloganı der ki: “Tapınağı öyle inşa et ki, asil bir tapınak olsun; içinde rahipleri öyle eğit ki, içten rahipler olsun ve insanları öyle eğit ki, dürüst insanlar olsun’.



Tapınak peri masalına layık bir başlangıca sahip: Kun Yay Çan’ın kendi birikiminden bağışladığı sırf 3.200 Bahtlık (1970 yılında US$160’a tekabül ederdi) bağışıyla hayata geçti ve durdurulmaz hızla, otuz üç ülkede yüz altmış branşıyla dünyanın en büyük Budist tapınağa olmak üzere büyüdü ve halen büyümeye devam ediyor.
Luongpo’nun ölümünün ardından, Kun Yay Çan, Tamakay bilgisini aynı Luongpo’nun istediği gibi yaymaya devam etti. Onun Tamakay meditasyon öğretimi o kadar sevildi ki, öğrencilerin Vat Paknam’da mevcut alanı sürekli aşmaya başlamıştı. Kun Yay’ın öğrencileri arasında, gelecekleri parlak iki genç adam, Sayabun Sutipon ve Padep Pongsavat (sonrasında Luangpo Tamasayo ve Luangpor Tataçivo olacaklardı) Vat Pra Tamakay’ın manastır reisi ve reis yardımcısı olarak görevlendirildi. Bu iki şahıs Vat Pra Tamakay’ın inanılmaz başarının arkasında yatan itici güçtür. Manastırın reisi, Luongpo Tamasayo, tüm hayatını Budizm’in yayılmasına ve Tamakay Bilgisini dünyaya yaymaya adayarak Luongpo Vat Paknam ve öğretmeni Kun Yay Çan Kunokyun’un misyonunu gerçekleşti. Öğrencileri, bir milyon sınırın aştı.

Luong Po’nun 46 yıllık yönetimi esnasında, dünya bir ömür esnasında bir insanın gerçekleştirebileceği en sıra dışı başarıya şahit oldu. Luong Po yüzden fazla proje başlattı ve bitirdi. Bazı örnekler:


• Tüm dünyada Tamakay merkezlerin kurulması. 2013 yılında, otuz ülkede seksen uluslararası merkezler kurulmuştu.

• Büyük çapta rahip ve rahip adaylarına eğitimin sunulması. Şu ana kadar, yüz binlerce erkek Tayland’da ve yurt dışında yeni rahip atandı.

• İnsanların aklına cömertliğin, ahlakın ve ruhsal gelişmeyi aşılamak. Artık uygar çağ tarihinde hiç olmadığı kadar, daha çok insan erdem ve faziletin öneminin farkında.



• Yabancı dil konuşanlara Orta Derece meditasyon inziva alanlarının yaratılması. Tüm dünyadan binlerce insan katıldı.



• Her yıl çocukların ahlak standartlarını yükseltmeyi hedefleyen Tama Soru Yarışmalarının organize edilmesi. Her sene beş milyondan fazla genç bu programa katılıyor, tüm Tayland’da öğretmen, öğrenci, devlet memuru, erkek ve bayanlara ahlak ve sadakat dersleri. Her sene milyonlarca insan katılıyor.




• Toplum için “Inner Dream Kindergarten”  (İç Rüya Ana Okulu)  televizyon programlarının başlatılması. Bu programlar her gün milyonlarca kişi tarafından izlenerek dünyada en sevilen Tama programları konumuna ulaştı.



Luang Po’yun sosyal reformlara yönelik mücadelesinin binlerce insana sigara, alkol, kumarı ve başka bağımlılıkları bıraktırması. Tayland’da bazı alkol üreten imalathaneler kendi istekleriyle bu gayeye destek verme amaçlı faaliyetlerini durdurdu. Birçok bar, gece kulübü, kerhane ve kumarhaneler kendi iradeleriyle kepenk indirdi. Çok sayıda restoran ve dükkân alkol ve sigara satışını durdurmayı onayladı. Bu kampanyanın başarısı Luong Po’ya Birleşmiş Milletlerin seçkin ödülünü kazandırdı.
Sağlık kurumu.



• Tüm Tayland’da iki milyon rahibe yardım sağlanması. Gelirler, güney Tayland’da İslamcı ayaklanmalardan dolayı meşakkat yaşayan rahip, öğretmen, öğrenci, vatandaş ve yasa uygulayıcılarına kullanılıyor. 2013 kadar 4.300 ton gıda ve malzeme bu amaca yönelik ve Tayland, Myanmar, Japonya ve ABD’de yaşanan sel ya da farklı doğal afetlerin zedelerine için bağışlandı.





• Budist organizasyonlar ile dünya çapında beraber çalışıp destek verilmesi. Nepal, Endonezya, Bangladeş, Sri Lanka ve Avustralya’da rahiplere ve rahip adaylarına kolaylaştırılmış atanma ve eğitim programları. 222 Buda heykeli 2008 yılında Sri Lanka’ya ve 250 tanesi 2010 yılında Bangladeş’e bağışlanmıştır.



Luang Po’nun bu programlardaki başarısı kendisine çok sayıda dünya çapında farklı organizasyonlar tarafından prestijli ödüller kazandırdı. Vat Pra Tamakay, Birleşik Milletler tarafından NGO (Non-Government Organization, Sivil Toplum Kuruluşu) üyesi olarak kabul görüp BM üyesidir.



Luong Po Tamasayo, binler ve milyonları birçok dünya liderinden farklı olarak savaşla değil, milyonlarca insanın ruh ve gönüllerine Tama ve sevaplarla fethediyor. Umarız ki, bir gün, Dünya Barışı hayali herkes tarafından.

Terimler
*Vat: Tay dilinde Budist tapınak.
*Tamakay: Aydınlanmanın bedeni
*Cediya "hatırlatmalar" ya da "anılar" (Sanskrit caitya), bunlar, Gautama Buda’yı hatırlamak için Theradava Budistler tarafından kullanılan objelerdir.
*Tamakay meditasyonu Luon Po Vat Paknam tarafından öğretilen bir derin meditasyon tekniğidir. Kun Yay, Tamakay meditasyonunu devam etti ve öğrencisi ve üstelik şu an Dhammakaya tapınağın başrahibi olan Luong Po Tama Tamasayoya devretti.
*Kun Yay: Tay dilinde tam anlamı “büyükanne”. Yaşı ilerlemiş bayanlara için Tay kültüründe kullanılan sevgi ve saygı gösteren hitap şeklidir.


read more "THAMAKAY YAYILIMININ DÜNYA MERKEZİ (Turkey)"

ป้ายกำกับ: , ,

Ват Пра Дамакај: Светски Центар за ширенје Дамакаје


Ват Пра Дамакај је у почетку била само идеја најбоЉе ученице Луанпуа, Кун Јаи Чанд Конокјонг, коју је Луанпу одредио као особу која ће преузети нјегову мисију у будућности. Овај храм данас заузима простор од 5.000 јутара (1 Јутро = 5760 m²) у провинцији Патумтани, десет миЉа од Међународног Аеродрома Банкок (Дон Муан). Ват Пра Дамакај је формално основан дана 20. фебруара 1970. године, на Дан Макха Пуђе. Главна одлика Ват Пра Дамакаја је величанствена купола под именом „Маха Дамакај Цетија“ где се налази 1 милион слика Буде – тристо хиЉада споЉа и седамсто хиЉада изнутра. Комплекс око Цетије је окупЉалиште за Будисте из целога света. Преко милион Будиста долази на Цетију током значајних Будистичких догађаја. Ват Пра Дамакај има и свој мото: „Гради храм да би био отмен, одгајајте редовнике да би били истински редовници и помозите лјудима да буду честити.“




Прича о почецима овог храма је нешто из бајке. ОсниваЊе је започето са три хиЉаде и двесто Бахти (1970. године то је било 160 америчких долара) из личне уштеђевине Кун Јаи Чанде, да би у међувремену храм растао невероватном брзином и данас био највећи будистички храм на свету са преко стотину шездесет огранака у свету у преко тридесет земалја света. Овај раст е и даЉе присутан.


Након Луанпаове смрти, Кун Јаи Чанд је наставила са ширеЊем ЗнаЊа Дамакаја, као што јој је Луанпу рекао да ради.  Њена учеЊа Дамакај медитације су била тако популарна да је број ученика увек био већи него је то доступни простор у Ват Пакнаму омогућавао. Два ученика Кун Јаије који су се нарочито истицали су били Чајабун Судипол и Паде Понгсават, који су касније постали Лунпа Таматсајо и Лунпа Тантаћиво, опат, односно заменик опата, у Ват Пра Дамакају. Њих двојица су највише утицали на невероватни успех Ват Пра Дамакаја. Лунпа Таматсајо, Опат, је цели свој живот радио на ширеЊу Будизма и учеЊу „ЗнаЊа Дамакаја“ по целом свету, чиме је извршио задатак Лунпа Ват Пакнама и своје учитеЉице Кун Јаи Чанд Конокјонг. Он сам данас има преко милион ученика.


За четрдесет и шест година, Лунпао је постигао многа достигнућа за која цели свет сматрају да их је немогуће остварити за један животни век. Лунпа је покренуо и спровео до краја преко стотину пројеката. Неки од нјих су:


·       ОсниваЊе Дамакај центара широм света. Године 2013. било је више од осамдесет центара у преко тридесет држава.



·       Покретанје масовних заређенја за редовнике и neofile. До данас, неколико стотина хиЉада Људи је заређено у Тајланду и иноземству.


·       Указао је на важност великодушности, морала и култивације менталних врлина. Данас, више него икад у историји, Људи су свесни тога колико су важне врлине и како је свако заслужан за своја дела.


·       Основао је медитациона уточишта за стране државЉане, која су посетили хилјаде Људи из целога света.


·       Увео је организоваЊе годишнјих Дарма-квизова који за задатак имају уздизанје моралних стандарда деце. Преко пет милиона деце учествује у овим квизовима сваке године. Такођер, широм Тајланда је увео едукативне програме о етици и друштвеним дужностима. Ови програми су доступни наставницима, ученицима, државним службеницима, мушкарцима и женама. Милиони лјуди суделује у овим програмима сваке године.


·       Покренуо је и ТВ програм под именом „Обданиште унутрашЊих снова“, чији је задатак да јавност научи о моралу и законима Каме. Овај програм је постао један од најпопуларнијих Дама програма на свету и свакодневно га прате молиони Људи.


·       Лунпаове кампаЊе су мотивисале хиЉаде Људи да се одрекну пушеЊа, конзумираЊа алкохола, клађеЊа и других порока. Неки произвођачи алкохолних пића у Тајланду су својевоЉно затворили фабрике како би дали подршку овом покрету. Многи барови, ноћни клубови, бордели и кладионице су исто тако престали са радом. Многи ресторани и трговине су престали са продајом алкохолних пића и цигарета. Лунпа, успехом ове кампаЊе, је зарадио истакнуту награду Светске Здравствене Организације УН-а.



·       Покренуо је и државне акције прикупЉаЊа средстава за помоћ за преко два милиона редовника широм Тајланда. ПрикупЉени новац се користи како би се помогло редовницима, наставницима, ученицима и полицијском особЉу који пате због нереда узрокованих од стране Исламиста у јужном делу Тајланда. У 2013. години, више од 4,300 тоне хране и других средстава је прикупЉено и донирано у ову сврху, као и и за жртве поплава и других природних катастрофа у Тајланду, Мијанмару, Јапану и Сединјеним Америчким Државама.




·       Давао је подршку и сарађивао са бројним Будистичким организацијама широм света. Организовао је заређеЊа и едукативне програме за редовнике и неофиле у Непалу, Индонезији, Бангладешу, Шри Ланки и Аустралији. Шри Ланки је поклоЊено 222 статуе Буде 2008. године, а Бангладешу је поклоЊено250 статуа 2010. године.
Луанпау је због успеха ових програма добио бројне престижне награде разних организација из целога света. Ват Пра Дамакај је признат од стране УН-а као члан НВО (Невладиних Организација) и има место у УН-у.
За разлику од многих вођа који су користили силу, Лунпа Таматсајо је освојио срца милиона Људи кроз Даму и практицираЊем добрих дела. Зато се надамо да ће сви прихватити нјегову визију Светског мира, постигнутим кроз УнутрашЊи мир.

ГЛОСАР
-         ВатТајландска реч за Будистистички храм
-         Дамакај -  Tело ПросветЉеЊа
-         Цетија значи „подсетници“ или „меморијали“. Објекти и места која користе Теравада Будисти у знак сећанја на Гаутама Буду.
-         Дамакај медитација је дубока медитациона техника коју је подучавао Луанпа Ват Пакнам. Кун Јаи је пренела медитацију на свог ученика, Лунпа Таматсаја, тренутног Опата Дамакај храма.
-         Кун Јаитајландска реч која дословно значи „нена“. У тајланској култури, то је срдачан поздрав и пристојан начин обраћанја жени у каснијим годинама живота.


read more "Ват Пра Дамакај: Светски Центар за ширенје Дамакаје (Serbian)"