• Blogger Template Preview
  • Blogger Template Preview
  • Blogger Template Preview

ป้ายกำกับ: , ,

Ват Пра Дамакај: Светски Центар за ширенје Дамакаје


Ват Пра Дамакај је у почетку била само идеја најбоЉе ученице Луанпуа, Кун Јаи Чанд Конокјонг, коју је Луанпу одредио као особу која ће преузети нјегову мисију у будућности. Овај храм данас заузима простор од 5.000 јутара (1 Јутро = 5760 m²) у провинцији Патумтани, десет миЉа од Међународног Аеродрома Банкок (Дон Муан). Ват Пра Дамакај је формално основан дана 20. фебруара 1970. године, на Дан Макха Пуђе. Главна одлика Ват Пра Дамакаја је величанствена купола под именом „Маха Дамакај Цетија“ где се налази 1 милион слика Буде – тристо хиЉада споЉа и седамсто хиЉада изнутра. Комплекс око Цетије је окупЉалиште за Будисте из целога света. Преко милион Будиста долази на Цетију током значајних Будистичких догађаја. Ват Пра Дамакај има и свој мото: „Гради храм да би био отмен, одгајајте редовнике да би били истински редовници и помозите лјудима да буду честити.“




Прича о почецима овог храма је нешто из бајке. ОсниваЊе је започето са три хиЉаде и двесто Бахти (1970. године то је било 160 америчких долара) из личне уштеђевине Кун Јаи Чанде, да би у међувремену храм растао невероватном брзином и данас био највећи будистички храм на свету са преко стотину шездесет огранака у свету у преко тридесет земалја света. Овај раст е и даЉе присутан.


Након Луанпаове смрти, Кун Јаи Чанд је наставила са ширеЊем ЗнаЊа Дамакаја, као што јој је Луанпу рекао да ради.  Њена учеЊа Дамакај медитације су била тако популарна да је број ученика увек био већи него је то доступни простор у Ват Пакнаму омогућавао. Два ученика Кун Јаије који су се нарочито истицали су били Чајабун Судипол и Паде Понгсават, који су касније постали Лунпа Таматсајо и Лунпа Тантаћиво, опат, односно заменик опата, у Ват Пра Дамакају. Њих двојица су највише утицали на невероватни успех Ват Пра Дамакаја. Лунпа Таматсајо, Опат, је цели свој живот радио на ширеЊу Будизма и учеЊу „ЗнаЊа Дамакаја“ по целом свету, чиме је извршио задатак Лунпа Ват Пакнама и своје учитеЉице Кун Јаи Чанд Конокјонг. Он сам данас има преко милион ученика.


За четрдесет и шест година, Лунпао је постигао многа достигнућа за која цели свет сматрају да их је немогуће остварити за један животни век. Лунпа је покренуо и спровео до краја преко стотину пројеката. Неки од нјих су:


·       ОсниваЊе Дамакај центара широм света. Године 2013. било је више од осамдесет центара у преко тридесет држава.



·       Покретанје масовних заређенја за редовнике и neofile. До данас, неколико стотина хиЉада Људи је заређено у Тајланду и иноземству.


·       Указао је на важност великодушности, морала и култивације менталних врлина. Данас, више него икад у историји, Људи су свесни тога колико су важне врлине и како је свако заслужан за своја дела.


·       Основао је медитациона уточишта за стране државЉане, која су посетили хилјаде Људи из целога света.


·       Увео је организоваЊе годишнјих Дарма-квизова који за задатак имају уздизанје моралних стандарда деце. Преко пет милиона деце учествује у овим квизовима сваке године. Такођер, широм Тајланда је увео едукативне програме о етици и друштвеним дужностима. Ови програми су доступни наставницима, ученицима, државним службеницима, мушкарцима и женама. Милиони лјуди суделује у овим програмима сваке године.


·       Покренуо је и ТВ програм под именом „Обданиште унутрашЊих снова“, чији је задатак да јавност научи о моралу и законима Каме. Овај програм је постао један од најпопуларнијих Дама програма на свету и свакодневно га прате молиони Људи.


·       Лунпаове кампаЊе су мотивисале хиЉаде Људи да се одрекну пушеЊа, конзумираЊа алкохола, клађеЊа и других порока. Неки произвођачи алкохолних пића у Тајланду су својевоЉно затворили фабрике како би дали подршку овом покрету. Многи барови, ноћни клубови, бордели и кладионице су исто тако престали са радом. Многи ресторани и трговине су престали са продајом алкохолних пића и цигарета. Лунпа, успехом ове кампаЊе, је зарадио истакнуту награду Светске Здравствене Организације УН-а.



·       Покренуо је и државне акције прикупЉаЊа средстава за помоћ за преко два милиона редовника широм Тајланда. ПрикупЉени новац се користи како би се помогло редовницима, наставницима, ученицима и полицијском особЉу који пате због нереда узрокованих од стране Исламиста у јужном делу Тајланда. У 2013. години, више од 4,300 тоне хране и других средстава је прикупЉено и донирано у ову сврху, као и и за жртве поплава и других природних катастрофа у Тајланду, Мијанмару, Јапану и Сединјеним Америчким Државама.




·       Давао је подршку и сарађивао са бројним Будистичким организацијама широм света. Организовао је заређеЊа и едукативне програме за редовнике и неофиле у Непалу, Индонезији, Бангладешу, Шри Ланки и Аустралији. Шри Ланки је поклоЊено 222 статуе Буде 2008. године, а Бангладешу је поклоЊено250 статуа 2010. године.
Луанпау је због успеха ових програма добио бројне престижне награде разних организација из целога света. Ват Пра Дамакај је признат од стране УН-а као члан НВО (Невладиних Организација) и има место у УН-у.
За разлику од многих вођа који су користили силу, Лунпа Таматсајо је освојио срца милиона Људи кроз Даму и практицираЊем добрих дела. Зато се надамо да ће сви прихватити нјегову визију Светског мира, постигнутим кроз УнутрашЊи мир.

ГЛОСАР
-         ВатТајландска реч за Будистистички храм
-         Дамакај -  Tело ПросветЉеЊа
-         Цетија значи „подсетници“ или „меморијали“. Објекти и места која користе Теравада Будисти у знак сећанја на Гаутама Буду.
-         Дамакај медитација је дубока медитациона техника коју је подучавао Луанпа Ват Пакнам. Кун Јаи је пренела медитацију на свог ученика, Лунпа Таматсаја, тренутног Опата Дамакај храма.
-         Кун Јаитајландска реч која дословно значи „нена“. У тајланској култури, то је срдачан поздрав и пристојан начин обраћанја жени у каснијим годинама живота.


Comments (0)

แสดงความคิดเห็น